Tel./Fax: +36 1 408 8401

Mobil: +36 20 315 2897

Email: info@coolclean.hu


Nyomda és papírgépek szárazjeges tisztítása

A szárazjégszórásos tisztítási eljárás kiválthatja a veszélyes oldószerek, rongyok, drótkefék és egyéb agresszív szerszámok használatát a berendezések szétszerelése nélkül, valamint jelentősen csökkenti vagy szükségtelenné teszi a következő költségeket...Takarítson meg időt és dolgozzon kevesebb selejttel!

A mai festékek és tinták tervezésénél elsődleges szempont, hogy megfelelő erősséggel tapadjanak szinte bármilyen felszínre, ellenálljanak a karcolódásnak valamint egyes esetekben oldószerállóak legyenek. Ezek a kedvező tulajdonságok teszik kívánatossá használatukat sok esetben, azonban ugyanezek a tulajdonságok okozzák az ismert nehézségeket amikor eltávolításukról van szó. A festék, tinta felhalmozódása a nyomdagépek belsejében pontatlan illeszkedést okozhat, így a nyomtatás minőségét rontja és növeli a selejtek arányát. Pontos illeszkedés elérésére számos mozzanatból álló beállítási procedúra szükséges miközben sok selejt keletkezik a próbanyomtatások során.
A szárazjégszórás erre a problémára sokszor jelent megoldást, mivel a berendezések szétszedések nélkül tisztíthatóak, csak minimális beállításra és próbanyomtatásokra van szükség.


Csökkenő állásidő

A legtöbb helyen a nyomdagépek belseje csak akkor kerül megtisztításra amikor ez már elkerülhetetlen. Ezen berendezések kézi, oldószeres tisztítása színenként is órákig tart. Tekintve, hogy a mai modern berendezések hat-nyolc színnel is dolgoznak a kézi tisztítás jelentős időszükséglete hosszú állásidőt és termeléskiesést okoz.
A szárazjégszórás alkalmazása esetén a hengerek eltávolítása után a gépek mindkét belső oldala nagyjából 10-20 perc alatt teljesen megtisztítható és a berendezés a hengerek visszahelyezése után készen áll a termelésre. Az eljárás alkalmas még az elcsöppenő festék felfogására használt tálcák és adagolók tisztítására.

A folyékony festéket használó nagysebességű nyomtatás során egyfajta festék köd képződhet a nyomóforma és a nyomtatandó felszín között. Ezek a megszáradó részecskék a színek közötti szárítóegységeken lerakódásokat okozhatnak ami a szellőzőjáratok és fúvókák eltömődését és egyeletlen légáramlást okoz. A nem megfelelően működő szárítók miatt a nyomtatás minősége romlik és több selejt képződik. A jelenség ugyancsak előfordulhat a nyomdagép hirtelen leállításakor amikor a tárolótálcák túltöltődnek. A csökkenő légáramlást ellensúlyozandó a nyomtatás sebességét csökkentik ami szintén termeléskiesést és csökkenő minőséget eredményez.
Szárazjégszórás alkalmazásával nem csak a tisztítás sebessége növelhető hanem a tisztítás minősége is egyedülállóan magas szintet ér el.

A jelenleg használt módszerekkel egy berendezés megtisztításához 20-30 munkaóra szükséges, szárazjégszórás használatával ugyanez a berendezés 2-3 óra alatt megtisztítható. Ez a sebességű és hatékonyságú tisztítási módszer lehetővé teszi a berendezések gyakoribb tisztítását, nem kell megvárni a következő teljes leállást, hiszen az általános üzemszüneti időszakokban is van lehetőség a tisztítás elvégzésére ami nagyban növeli a termelékenységet.


Szárazjég – a kíméletes megoldás

A tradicionális tisztítási eljárások során erős vegyszerek és egyéb anyagok kerülnek felhasználásra, amik beszerzése, tárolása, összegyűjtése és későbbi elhelyezése jelentős költségtényező az ehhez kapcsolódó egészségügyi kockázatokról és adminisztrációs terhekről nem is beszélve. A legtöbb oldószer ami elég erős ahhoz, hogy megfelelően eltávolítsa ezeket a festékeket és tintákat, súlyosan egészségkárosító, gyúlékony valamint elhelyezésük szigorúan szabályozott és költséges. A tisztítás közben használandó munkavédelmi eszközök viselése kényelmetlen és zavaróan hat a munkavégzésre.
A kézi tisztítás során használt szerszámok ugyanakkor megsérthetik, károsíthatják a tisztítandó berendezéseket és felszíneket ami költséges és időigényes javításokat tesz szükségessé. Az ismételt tisztítások miatt a beállíthatóság pontossága csökken - különösen a hengerek esetében – ami megnehezíti a minőségi nyomatok előállítását.

A szárazjégszórásos tisztítási eljárás kiválthatja a veszélyes oldószerek, rongyok, drótkefék és egyéb agresszív szerszámok használatát a berendezések szétszerelése nélkül, valamint jelentősen csökkenti vagy szükségtelenné teszi a következő költségeket:

Hosszú állásidő a berendezések nehézkes és bonyolult tisztítása miatt

Rossz nyomtatási minőség és növekvő selejthányad a pontatlan beállításokból adódóan

Vegyszerek beszerzése és a veszélyes-hulladék elhelyezése

Berendezések állagának romlása, kopása az agresszív mechanikai tisztítás miatt, javítási költségek

Személyi sérülések a vegyszerek vagy szerszámok használata miatt

Bérköltségek a manuális tisztítás nagy időszükséglete miatt

Linkek:
http://www.state.ga.us/dnr/p2ad/newsletter/tips/print2.html